• Midden op de boerderij
  • Kindvriendelijk
  • Gratis WiFi

Bel of whatsapp: 06 - 219 838 95
Mail:

Wintervoer voor de dieren: maaien en hooi halen

Wintervoer voor de dieren: maaien en hooi halen

Categorie: De boerderij | Geplaatst op: 10 augustus, 2016

Nu het zomer is lijkt de winter nog ver weg, maar toch zijn we op de boerderijcamping Het Varsenerveld al druk met de voorbereidingen voor de winterperiode. Zo hebben we afgelopen tijd gemaaid en hooi gehaald! We maken dan hooipakketjes zodat we een goede voorraad wintervoer hebben.

Maaien en hooi halen is een intensief karwei waar van alles aan vooraf gaat. De boer is al dagen in de stress. Gaan we wel of niet maaien is de grote vraag. Het weer moet namelijk een tijdje goed zijn en blijven. Als dan het besluit wordt gemaakt moet er ook direct gehandeld worden. We gaan maaien!

Op een zaterdag zijn we gestart met maaien, ook worden de zijkanten meegenomen: al het gras wordt om de afrasteringspaaltjes heen weggemaaid. Daarna wordt het gras geschud en dan kan het de dag erna drogen. Op maandag wordt alles bijgeharkt en nog eens geschud.

hooienmaaien1

Kleine pakketjes hooi

Vervolgens is het tijd om een deel in te kuilen in plastic van Pink Ribbon. Van de andere helft maken we kleine pakketjes voor op de zolder. Loonbedrijf Koonstra maakt de grote balen en de kleine pakjes en de boer zorgt er samen met andere sterke mannen voor dat de pakketjes hooi op de wagen terecht komen zodat alles naar de zolder van de schuur gebracht kan worden.

Het pakjes hooi halen is steeds unieker in Nederland. Niet veel boerderijen doen dat nog. Grote boerderijen werken veel meer met grote balen. Ze trekken dan in de winter bijvoorbeeld een baal open voor 100 koeien. Maar als je een kleine boerderij hebt is het zonde om zo’n grote baal open te trekken voor slechts een aantal dieren. Wij werken daarom nog met de kleine pakketjes. Zo hebben we mooie porties wintervoer voor de geiten, koeien en Edelweiss de pony.

hooienmaaien-2

Vijf jaar geleden

Het maaien en hooi halen gebeurt niet meer zo vaak op de Boerderijcamping Het Varsenerveld. De laatste keer dat het gebeurde is vijf jaar geleden! Dat het een belangrijke gebeurtenis is blijkt wel, want zelfs de verjaardag van boer Hendrik-Jan is ondergeschikt aan het hooi halen!