• Midden op de boerderij
  • Kindvriendelijk
  • Gratis WiFi

Bel of whatsapp: 06 - 219 838 95
Mail:

Geboorte laatste kalfje

Geboorte laatste kalfje

Categorie: Dieren | Geplaatst op: 14 december, 2015

Nou ja, kalfje. Verslag rond de geboorte van het laatste kalfje in 2013. Ik (Jim) was thuis toen op een dinsdagmiddag de telefoon ging. Gezina met de vraag: “Kom je”, verder niets. Op de boerderij aangekomen zegt Gezina ik heb ook Sander op zijn werk gebeld. Snel omkleden en kijken in de stal. Tussendoor twee boterhammen en beker drinken gekregen, met een lege maag niet naar de stallen. Je weet nooit hoelang iets duurt.

In de stal is Hendrik-Jan al bezig met de voorbereiding voor de aanstaande geboorte. De veearts komt zo en Sander komt ook helpen zegt hij. Het lijkt wel een zwaar kalfje te zijn. Moeder koe heeft er moeite mee en het duurde te lang volgens hem. Vivian de veearts komt aangelopen en voelt even bij de koe, dat wordt een keizersnede zegt ze. Overleg wie doet wat. Gezina en Hendrik-Jan zeiden beide Jim helpt de veearts en Sander helpt het kalfje uit de moeder trekken. Nadat de veearts alles had voorbereid, was het handen wassen en aan de slag. De veearts had een achterpoot gevonden omdat ze deze vast had, vroeg aan mij wil je even insnijden. Daarna was de weg vrij voor de andere achterpoot. Samen met Sander het kalfje opgetild en onder begeleiding van Vivian uit de baarmoeder gehaald.

Nu kun je tijdens het schrijven niet zeggen hoe zwaar dat kalfje is. Maar dat het zwaar is kun je wel stellen. Gelukkig dat Sander wat meer kracht heeft. Daarna hebben Vivian en ik samen de baarmoeder dichtgemaakt. Sander bracht het kalfje in de melkkamer om het later bij de moeder te leggen. Moeder en het stierkalf kregen een eigen kraamkamer. Foto’s kun je zien op Facebook.